Project Oerkoepel
In augustus 2015 kwam een vraag van Jetze van Vliet, student aan de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden of ik misschien kon helpen een koepel te bekleden. Een koepel bestaat uit ongelijkzijdige driehoeken, zo ongeveer 82, die samen een halve bol vormen. Nu zijn Jetze’s koepels nogal groot, 4.5 meter doorsnee.
Als kleermaker ben ik wel gewend om te passen, meten en construeren, dus om uit te zoeken hoe dat doek gemaakt moet worden trok me wel. Wel vroeg ik om een schaalmodel.
En ja hoor, begin februari vertelde Jetze me dat er een schaalmodel is gemaakt, 2 meter doorsnee. En we maakten een afspraak. Op de Biotoop kreeg ik een mooie ruimte aangewezen waar we het project konden starten. In de kelder van vleugel F.
https://www.facebook.com/vleugelFpodium
Hoe zit de dome in elkaar? Op een website
http://www.desertdomes.com/domecalc.html stond een prachtig schema in kleur, wat mijn handleiding werd.
Jetze legde me uit hoe het in elkaar zit. Alles bestaat uit vijfhoeken en zeshoeken. Bovenop is een lichtkoepel-vijfhoek. Aan iedere brede rib van deze vijfhoek hangt een zeshoek, daaronder nog een. Volg vanaf de lichtkoepel-vijfhoek een lengterib, sla er een over en daar komt een vijfhoek . Onder op de bodem komen nog 5 halve zeshoeken . Een van de zeshoeken vormt de deur.
Deze uitleg en het plaatje leidde me met gemak door het hele constructieproces.
Nu, begin maart heb ik Jetze uitgenodigd om het resultaat te komen bekijken en de afwerking te bespreken.
Heel erg leuk om deze jonge student op weg te helpen met zijn mooi bedrijf Oerkoepel.
Oerkoepel werkt samen met Binthout, een werkplaats in Zwolle waar alleen met inlands hout wordt gewerkt, veel in samenwerking met Staatsbosbeheer.
http://binthout.nl/koepelkas/
Jetze werkt samen met Sharita en Jos aan Oerkoepel, meer info over Oerkoepel is te lezen op de website:
http://oerkoepel.nl/