Al mijn rectiefverven bij elkaar gelgd, het is allemaal procion denk ik. Het is een heftige kleurstof, met een beetje knoeien zit alles meteen onder deze verf. Dragen van een mondkapje met afwegen omdat het een verfpoeder is. Nadat het in water is opgelost met een drupje afwasmiddel is het stuiven over.
Op de website van Nynke verfvirus staat heel veel informatie. Ook over een ander merk Drimarene-K, Het voordeel van Drimarene-K is dat het niet stuift (de korrels zijn gecoat), het snel en eenvoudig oplost en de kleurkracht extreem hoog is.
Vandaag bij textiellab , Woenselsestraat 316, 5653 AS Eindhoven, de 7 basiskleuren besteld, van elk 50 gram. en metapex, om na het verven goed schoon te spoelen.
uitleg voor de beginner:
Reactieve verf gedijt goed onder drie basisvoorwaarden: Soda (of azijn), Tijd (min. 1 uur tot 24 uur) en Warmte (kamertemperatuur tot 45 graden C).
- Natuurlijk moet de verf oplossen in water, en moet je lapje overal nat zijn. Maar ik heb ondertussen wel geleerd dat hoe minder water je gebruikt, hoe mooier de tekening/patroon wat de verfstof trekt. Hoe meer water, hoe egaler.
- Ook de mate van beweging (knijpen, schudden, kneden, aanduwen) zorgt voor meer egale kleuren. Hoe minder je de stof nog aanraakt nadat de vloeistof erbij is gegaan, hoe groter de tekening.
- Je kunt ook de verf eerst gelegenheid geven om zelf op pad te gaan, en na een half uurtje het restant aan verf er alsnog doorheen kneden. Dan heb je wel de tekening maar ook het risico op witte vlekken geminimaliseerd. Want als je helemaal niet knijpt kan het voorkomen dat de verf niet overal komt, zeker als je de stof in een wrong of knoop hebt gelegd van te voren.
- In zakjes verven is het makkelijkste (weinig afwas, makkelijk te kneden, makkelijk te verplaatsen naar een warme plek, zichtbaar wat je doet en waar de verf komt).
- Nummer je lapjes vooraf met een watervaste stift. En schrijf tijdens het verven op wat je bij ieder nummer hebt gedaan. Want er komen zeker weten prachtige lappen uit, waarbij je achteraf denkt, Oh wist ik maar wat ik hier bij gedaan had... En maak een stalenboek. Even werk maar jarenlang plezier!
- Bij het spoelen van de stof is het belangrijk dat je eerst met koud water de bulk aan overtollige verf wegspoelt maar vooral ook het restant soda. Want soda zorgt voor reactie en je wilt niet meer dat tijdens het spoelen de verf nog terugslaat op de stof. Na het koude spoelen, vul ik een emmer met het heetste water uit de kraan, en voeg daar een druppel Metapex (of wat Synthrapol, of Vanish Oxi Action) aan toe. Een of ander sterk geconcentreerd wasmiddel, De lappen een paar minuten door het hete water bewegen. En dan weer ijskoud spoelen. Je zult zien dat het bloeden is gestopt hierna en het water schoon is.
- Na het spoelen (koud, heet, koud), en centrifugeren, altijd de stof droog strijken, dit zorgt voor extra fixatie. En is bovendien ook spannend en bijzonder leuk om te doen, terwijl je strijkt zie je door het opdrogen, de tekening tevoorschijn komen. Bovendien kun je checken of het spoelen goed genoeg is gedaan als je er een witte lap onder legt. Deze moet wit blijven!
Uitleg voor het kleurenschema: Met geel, blauw en rood in huis maak je 28 andere kleuren.
Met een pure rode, een gele en een blauwe basiskleur kun je een scala aan andere kleuren verven. Om een idee te krijgen, hier een voorbeeld van een kleurenpyramide, opgebouwd uit varianten rood/geel/blauw.
Belangrijk is om de verhouding van de verfoplossing goed te noteren zodat kleuren herleidbaar zijn. Wat nu volgt, is een houvast voor mij die niet algemeen gangbaar is maar wel heel prettig werkt:
De omrekenfactoren:
- altijd 10 gram verfpoeder in 100 ml. water bij elke kleur verfpoeder (je spreekt dan over een 10% oplossing, 10 gram poeder op 100 ml. water)
- altijd 20 ml. van deze verfoplossing voor een lap katoenen stof van 50x50 cm. nodig heb voor een volle kleur.
Snel terugrekenen leert dan dat je per lap stof van 50x50 cm 2 gram verf gebruikt. Maar omdat dat lastig afmeten is, en je vaak meer verf tegelijkertijd aan wilt maken, ga ik altijd uit van de 10% oplossing. En vervolgens weeg ik de stof dus niet maar relateer alles aan een oppervlakte van 50x50, dat rekent sneller en eenvoudiger en ik hoef me nooit af te vragen welke oplossing er in een fles zit.
Benodigd: 3 kleuren: verf, rood, geel en blauw ongeacht merk. Soda, boterhamzakjes, water, katoen, 28 lappen stof van 50x50 cm, (nummer de lappen met watervaste stift om de kleur na het verven snel te herkennen)
- Los een halve kilo soda op in een emmer water van 5 liter water.
- Schep 100 ml. soda-oplossing in een zakje
- Voeg 20 ml. van de verfoplossing toe in de verhouding zoals weergegeven in het recept voor de pyramide, hier te vinden: http://verfvirus.blogspot.nl/p/verfpyramide.html, heb ik uitgeprint.
- Voeg als laatste de droge lap stof toe, alles gedurende 30 seconden goed doorknijpen zodat de verf en sodaoplossing zich goed verdelen, dichtknopen en minimaal 4 uur bij kamertemperatuur wegzetten.
- Mijn uitspoelroutine: Uitspoelen met koud water, vervolgens een half uur in gloeiendheet water met een dopje kleurfixatie, en daarna weer met koud water spoelen. Centrifugeren en droog strijken.
- Vergeet niet een staalkaart te maken voor toekomstige projecten
Tips:
- Een druppeltje afwasmiddel bij het oplossen van de verfoplossing bevordert de oplosbaarheid
- Niet zeker of de stof PFD (prepared for dyeing dwz. 'schoon) is? Eerst wassen in de wasmachine of een nachtje in een emmer met soda laten staan.
-De zakjes met verfoplossing leg ik vaak een paar uur in een rijstkoker met een bodem water erin op de warmhoudstand, de verf hecht zich daardoor sneller en beter.
Al deze uitleg komt van Nynke's blog. Ik heb al naturel stofjes in sodawater geweekt, die liggen nu droog te wachten. Spannend.