Webwinkel
Over Natuurstoffen
Cursussen
Blog
Contact
fotos
--
€ 0,-
‹ Terug naar fotos
Pizzaoven
De bouwlocatie - Open Kas op De Biotoop van Haren
Tekening met rocketstove en pizzaoven
De eerste laag stenen wordt los gelegd om de cirkel en omvang van de oven te bepalen
Vervolgens wordt er eerst een laag leem van 2 cm dik op de gehele houten plaat gelegd
Dan wordt er een ring geplaatst van bakstenen
En deze ring wordt opgevuld met lege wijnflessen. De stilstaande lucht in de lege flessen heeft een isolerende werking, zodat er tijdens het pizza bakken geen tot weinig warmte door de bodem weg lekt.
De dop er los op om eventueel ontploffing te voorkomen, maar mag natuurlijk ook zonder dop
Over de flessen heen komen kleikorrels voor extra isolatie.
Bovenop de wijnflessen komt een laag zand., scherp zand met een beetje klei erdoor.
De volgende stap is het uitvlakken van de bodem met behulp van een waterpas.
De uitgevlakte bodem is even hoog als de bakstenen rand.
Op de bodem worden vuurvaste stenen gelegd en deze vormen uiteindelijk de bakvloer
De stenen zijn op maat gezaagd om goed op de cirkel te passen. Houd aan de buitenrand van je cirkel 10-15 cm vrij, want dit is de fundering waar de muur van de pizza oven op komt te rusten.
De eerste laag van de fundering wordt gemaakt met leembollen, dus tegen de zijkant van de vuurvaste stenen.
Met een zachte bezem worden de kieren tussen de stenen opgevuld met los zand.
De bodem is klaar en de wand van de pizzaoven is met leem op gelijke hoogte gebracht. De volgende stap is het plaatsen van de zand mal.
Een mal van zand wordt gebruikt om de vorm van de oven te bepalen. Deze pizzaoven krijgt een iglovorm. Onder de zand mal ligt een laag met natte kranten die later over de mal worden geplakt.
De pizzaoven wordt 90 cm breed van binnen, dus de mal is ook 90 cm breed en de hoogte van de mal is 40 cm.
De ingang van de pizzaoven wordt gevormd. De hoogte van de deur is 60-65% van de totale binnenhoogte van de oven.
De zandmal is klaar en wordt vervolgens bedekt met de natte kranten.
De zandmal wordt nu volledig bedekt met natte kranten .
Vervolgens met leembollen. De kranten zorgen ervoor dat de leem niet aan de zandmal blijft plakken.
Vuurvaste steentjes voor de opening.
Als alle bollen op de oven geplaatst zijn kan de deurboog gemaakt worden met vuurvaste stenen. De mond van de schoorsteen wordt boven op de deur gevormd en heeft een diameter van 20 cm
Vervolgens krijgt de de oven nog een dikke laag met stroleem voor extra isolatie.
Na 1 dag drogen wordt het zand uit de oven gehaald. De natte kranten blijven aan de binnenkant plakken en worden straks weggefikt.
De zandmal verwijderen.
Het eindresultaat.
En dan mag er gelijk vuur worden gestookt in de verse oven. Hierdoor bakt de binnenkant van de oven uit en krijgt het zijn stevigheid.
En dan is het tijd om pizza's te bakken. De oven kan gelijk gebruikt worden.
De pizzabar
Met een speciale schep worden de pizza's in de oven geschoven
En de oven heeft tijdens het bakken een temperatuur van +400 graden. Een pizza is daardoor in 2 minuten gaar.
‹ Terug naar fotos